Cum sa transportam caii in siguranta?

Inevitabil exista momente in care suntem nevoiti sa facem deplasari pe distante mai scurte sau mai lungi cu companionul nostru – calul. Ce ar trebui sa avem in vedere atunci cand facem acest lucru care necesita o pregatire minutioasa pe etape de calatorie?

Pregatirea de dinainte de calatorie

Daca stii ca animalul nu se simte bine sau este bolnav sansele ca el sa fie bine pe durata deplasarii sunt minime. Asadar nu pleca pana cand acesta nu se insanatoseste si este din nou in forma.

Chiar si caii sanatosi trebuie sa treaca printr-o examinare medicala riguroasa inainte de calatorie. De asemenea, sa aveti la indemana trusa de prim ajutor precum si numerele de telefon ale medicilor veterinari. In cazul in care calul ia vreun medicament sau supliment, va trebui sa i le administrezi alaturi de fanul si cerealele necesare pentru intreaga calatorie.

Apoi, familiarizeaza calul cu spatiul interior din remorca si cu echipamentul de protectie inainte de a porni in calatorie. In timpul calatoriei, laxative precum uleiul mineral sau terciuri de tarate, nu sunt recomandate; in schimb electroliti, antioxidanti si anumite vitamine pot ajuta caii sa-si revina mai repede din transportul pe distante lungi.

Incepe reducerea cantitatii de cereale inca de la ultimele sale mese de dinainte de calatorie.

In timpul calatoriei

In general, calatoriile de peste trei ore sunt considerate “pe distante lungi” si necesita o planificare atenta, iar cele sub trei ore drept calatorii “pe distante scurte”. Indiferent de durata calatoriile, acestea trebuie bine organizate pentru a mentine stresul calului la un nivel minim. Stresul din timpul transportului poate conduce la probleme precum colici, diaree, deshidratare sau boli respiratorii.

In timpul unei calatorii pe distanta lunga, verificati caii si dati-le apa la fiecare patru ore

Acest lucru nu trebuie sa va ia mai mult de 15 – 30 de minute, deoarece caii au mare nevoie de odihna, stresul incarcarii si descarcarii in remorca poate fi mai mare decat calatoria in sine. Expertii recomanda ca transportul sa nu dureze mai mult de 12 ore intr-o zi.

In cazul in care intreaga calatorie depaseste 12 ore atunci ar trebui sa se faca oprire de 8 ore pentru odihna si recuperare inainte de a continua. Cercetarile au aratat ca timpul petrecut in remorca este foarte solicitant pentru cal, fiind necesare la fel de multe calorii ca mersul pe jos si avand nevoie de doua ori mai mult timp de odihna pentru a se recupera.

Designul interior a unor remorci este conceput pentru legarea calului din motive de siguranta, dar daca este posibil, transportati caii in remorci cu interior care sa le permita sa-si tina fata in directia dorita si mai important sa poata pune capul jos. Acest lucru ii ajuta atat la pastrarea echilibrului cat si la buna functionare a cailor respiratorii ferindu-i de bacterii si virusi.

Puteti diminua cantitatea de praf, mucegaiuri si alti alergeni care plutesc in aerul din remorca prin umezirea fanului.

Sosirea la destinatie

La sosire, verificati calul “din cap pana in copita” pentru a va asigura ca e sanatos si lucid. Uitati-va atent pentru a observa eventualele leziuni care ar fi putut avea loc in timpul incarcarii, pe durata calatoriei sau descarcarii animalului. Apoi ajutati-l sa se relaxeze mergand la pas 30 de minute, dati-i sa bea apa si o portie de fan sau iarba.

In cazul in care calatoria a durat mai putin de sase ore, aceasta plimbare poate insemna toata recuperarea de care calul tau are nevoie!

Pentru calatoriile mai lungi de sase ore, calului i-ar trebui o zi intreaga pentru recuperare. Iar cei care au calatorit mai mult de 12 de ore ar putea avea nevoie de doua sau chiar trei zile inainte de a-si relua activitatile.

In acest timp, continua sa-i observi semnele sau simptomele de boala si ii poti creste treptat ratia de cereale pana la cea initiala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *