Pregatirea cailor pentru iarna

Iata cateva sfaturi utile pentru sanatatea si confortul calului tau pe timpul iernii pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste zapada, gheata si gerul naprasnic.

Alimentatia

Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este alimentatia. Asigura-te ca animalul primeste hrana suficienta si de calitate pentru a-si mentine greutatea si bea suficienta apa pentru o hidratare corecta. Portia de furaje sau fan trebuie sa ocupe primul loc in alimentatie, reprezentand 1-2% din greutatea lui pe zi.

Deoarece arde calorii pentru a-si mentine caldura corpului, pot fi adaugate cereale fortificate care sa-l mentina la un scor corporal de 5 pe o scara de la 1 (vlaguit) la 9 (obez).

Insa cresterea cantitatii de fan este cel mai bun mod de a pastra greutatea cailor in timpul iernii, deoarece procesul de fermentare genereaza caldura interna.

Exercitiile

In primul rand, mergeti la potcovar pentru a determina daca are cea mai buna tractiune fara potcoave, cu potcoave normale sau cu o alta configuratie.

In al doilea rand faceti tot posibilul sa evitati in plimbarea de afara zonele care sunt alunecoase.

Daca efectuati exercitii in spatii inchise, asigurati-va ca animalul este uscat inainte de a-l scoate din nou afara. Incalzirea si racirea acestor spatii interioare trebuie facuta controlat si cu grija.

Imbracaminte pentru protectia suplimentara

In general, caii care cu o blana adecvata si acces la adapost nu au nevoie sa fie acoperiti. Cu toate acestea, caii care au suferit rani, cei slabi si bolnavi sau cei transportati recent la un climat rece ar putea avea nevoie de caldura suplimentara prin imbracamintea pentru protectie exterioara.

Daca exercitiile de rutina din timpul iernii il fac sa transpire si parul lung impiedica uscarea corpului atunci acoperirea corpului devine o necesitate.

Starea sanatatii

Exista o serie de conditii de sanatate care par a fi agravate de mediul friguros al iernii. Riscul de aparitie a colicilor poate fi redus fie prin stimularea calului sa bea mai multa apa, fie prin consumul de electroliti. Mai mult timp petrecut in interiorul grajdului poate accentua aparitia obstructiei cailor respiratorii recurente, ulcere, precum si afectiuni musculo-scheletice, cum ar fi boala degenerativa a articulatiilor.

Controlati aceste probleme cu atentie, asigurand ventilatia in grajd, in acest fel reducandu-se semnificativ interventia veterinarului cu medicamente si suplimente de orice fel.

Ciclurile de inghet/dezghet si conditiile de noroi sau umezeala pot conduce la afte si fisuri in copite, zgarieturi sau dermatite pe picioare.

Cea mai buna protectie impotriva acestor boli este pastrarea calului intr-un mediu curat si uscat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *