Rase de cai

Rasa Mustang

Numele de Mustang provine din cuvantul spaniol “mesteƱo” sau “monstenco” care inseamna salbatic sau liber.

Mustangul este la origine din Spania si sunt descendenti din Andalusian, Barb si Arab. Mustangii, au ajuns in America de Nord, adusi de catre exploratorii spanioli.

Este un cal musculos, cu piept ingust si bine definit, scund, puternic si inteligent. Mustangul poate fi de orice culoare, de la negru, castaniu, la gri si maro.

Mustangul este greu de imblanzit dar odata realizat acest lucru de catre cei cu experienta necesara, devin maleabili.

In 1971 a fost recunoscut ca “simbolul viu al spiritului istoric… care a imbogatit viata poporului american”. Este sufletul filmelor western.

Rasa de cai Przewalski

Este ultima rasa de cai salbatici existenti in zilele noastre. Dimensiunile si proportiile acestor cai sunt asemanatoare cu cele ale unei zebre.

Unele autoritati sunt de parare ca acesti cai Przewalski sunt stramosii tuturor cailor moderni. Caii din rasa Przewalski sunt asemanatori cu caii domestici desi au un corp mai mic si mai robust precum si o coama ridicata si o coada prinsa destul de jos.

Cele mai intalnite culori sunt culoarea nisipului, maro si bej rosiatic.

Oficial aceasta rasa de cai a fost descoperita de catre colonelul in armata rusa pe nume Przewalski in 1881, insa, informatii mai recente arata ca doi europeni au observat si relatat despre acesti cai cu mult inaintea descoperirii colonelului.

Pana la mijlocul anilor 1990 acestei cai au disparut in libertate, rasa fiind exterminata de catre vanatori. In 1992, Fundatia Przewalski, Olanda, si protectia raselor din Askania Nova, Ucraina, au reintrodus in Mongolia doua grupuri combinate de cai din rasa Przewalski din dorinta de a aduce inapoi in stepe animalele salbatice.

cal1

Rasa de cai Gypsy Vanner

Rasa Gypsy Vanner este originara din Anglia. Dateaza din secolul 19 si a fost obtinuta prin incrucisarea a 3 rase de cai: Shire, Clydesdalesi Dale si Freisian.

Aceasta rasa de cai este usor de recunoscut datorita aspectului fizic: coama, coada si terminatiile picioarelor sunt acoperite de par lung, drept si matasos. Cat despre culoarea acestei rase nu putem spune cat un singur cuvant: pestrita (alb cu negru sau alb cu alte culori). De asemenea, Gypsy Vanner este singura rasa din lume care are mustata – pozitionata deasupra buzei superioare.

Caii din rasa Gypsy Vanner masoara intre 140 si 165 cm, au pieptul mare si solid, coaste bine arcuite, solduri puternice si spate scurt. Picioarele sunt solide, fiind capabili sa parcurga distante mari fara sa oboseasca.

Acesti cai au un temperament bland si docil – ideali pentru familiile cu copii si pentru echitatie – sunt rabdatori si rezistenti. Ba mai mult, exceleaza in competitiile de hipism, dresaj si sarituri.

Rasa de cai Clydesdale

Caii din rasa Clydesdale sunt originari din Scotia. De asemenea, sunt singura rasa de cai de mare tractiune din Scotia si Noua Zeealanda.

Acestia pot transporta incarcaturi grele dar nu sunt recomandati pentru aratura deoarece sunt prea mari si din pacate nu incap in brazda.

Calul Clydesdale este un animal foarte activ, puternic si energic, care are ca principale caracteristici: frunte lata, un profil plat, un bot lat cu nari largi, urechi mari, un gat puternic, umeri puternici si musculosi.

Au copitele mari, cu multe “pene” matasoase si sunt folositi in cursele de cai, fiind o rasa extrem de competitiva.

Inaltimea medie este de aproximativ 1.68 metri, dar unii pot creste si mai mult, si ajung sa cantareaza pana la o tona.

Thoroughbred – Pur Sange Englez

Regele hipodromurilor asa cum mai este cunoscut, rasa pur sange isi are originea in Anglia datorita pasiunii englezilor pentru cursele de cai.

Inceputurile constituirii rasei dateaza din secolul al XIV-lea, in anul 1791 avand loc recunoasterea oficiala a rasei ca rasa principala.

Este un cal energic, prietenos si docil, fiind deopotriva foarte potrivit pentru sarituri, dresaj si vanatoare.

Pur sangele englez are ca trasaturi o constitutie de sprinter, gambele din fata fiind mai scurte decat cele din spate, acest lucru ajutandu-l la propulsare in alergare, cap de dimensiuni reduse, frunte si nas inguste, urechi mari, gat lung si ochi foarte mari, membre lungi cu osatura densa si articulatii mobile si musculatura foarte puternica.

Inaltimea este intre 1.62-1.73 cm si o greutate 450-500 kg, culorile cel mai des intalnite sunt roib si murg, petele nefiind permise in cadrul acestei rase.

cal1

Aegidienberger

Tara de origine: Germania

Este o rasa obtinuta prin incrucisarea de rase Paso si de cai Islandezi.

Are o inaltime la greaban in jur de 1,50 m.

Este o rasa utilizata mai ales pentru calarie.

Pot fi de culoare neagra, maronie, roibi, bej, gri sau rosiatici.

Sunt o rasa robusta, rezistenta la vreme friguroasa.

Coada este prinsa sus si este stufoasa la fel ca si coama. Gatul este scurt si musculos.

Sunt foarte puternici in ciuda dimensiunii lor relativ mici.

Au o personalitate impunatoare dar in acelasi timp sunt blanzi.

Numarul lor a scazut foarte mult, in orezent fiind inregistrate doar 100 de exemplare.

Akhal-Teke

Tara de origine: Turkmenistan

Au o inaltime la greaban intre 1,42 si 1,62 m.

Sunt de toate culorile, negru, alb, roib, palomino, maroniu.

Sunt cai de sport si datorita rezistentei lor sunt utilizati la cursele pe distante lungi. Sunt utilizati si la sarituri peste obstacole, dresaj si curse pe distante scurte.

Caracteristica ce iese cel mai mult in evidenta la aceasta rasa este stralucirea metalica a blanii.

Cantaresc intre 400 si 500 de kg.

Au o personalitate foarte puternica si sunt deosebit de inteligenmti fiind capabili sa raspunda emotional la tonalitatea si starea calaretului.

Altai

Este una dintre cele mai vechi rase de cai.

Inaltimea medie la greaban este de 1,20 m.

Sunt foarte rezistenti la vreme friguroasa.

Gatul este relativ scurt, plamanii sunt bine dezvoltati, picioarele sunt scurte si puternice.

Sunt foarte muncitori si foarte blanzi.

Cele mai intalnite culori la aceasta rasa sunt alb, roib, maroniu si negru. Foarte rari sunt cei care au pete negre, gen leopard.

American Cream Draft

Tara de origine: Statele Unite

Datorita prezentei genei rasei Champagne, aceasta rasa are intotdeauna culoarea crem, dupa cum ii spune si numele. Culoarea pielii este roz, iar coama si coada sunt lungi si de culoare alba.

Au o inaltime la greaban cuprinsa intre 1,52 si 1,62 m.

Au o greutate cuprinsa intre 680-700 kg.

Sunt o rasa utilizata preponderent la tractiune, au picioare puternice iar spatele este scurt si musculos. Sunt de asemenea utilizati si pentru calarie si spectacole.

Indiano-American

Este cunoscut de asemenea sub numele de cal spaniol, mustang. Aceasta rasa a fost adusa de navigatorii spanioli pe continentul american, dupa care a fost preluata de Indienii americani. In prezent mai sunt foarte putini cai care apartin acestei linii pure.

Din moment ce au avut loc foarte multe incrucisari si cu alte rase, mai exista putine caracteristici specifice rasei.

Aceasta rasa are o inaltime la greaban care variaza de la 1,3 m la 1,5 m.

A fost inregistrata ca rasa Mustang in 1961.

Pot avea aproape toate culorile.

Sunt folositi in principiu la calarie, in special western, precum si in spectacole ecvestre.

American Paint

American Paint este a 2a cea mai populara rasa in Statele Unite. Provin din caii spanioli adusi pe continentul american. Caracteristica principala a rasei, dupa cum ii zice si numele, este blana patata. Sunt impartiti in 2 categorii in functie de culoarea blanii: overo si tobiano. Cei overo au toate picioarele de culoare inchisa, nu au mult alb pe spate, iar coada este in principiu de culoare alba.

Cei tobiano au pete de forma regulata, ovale, iar picioarele sunt albe sub genunchi. De asemenea prezinta pete colorate pe gat si in zona pieptului.

Au o inaltime la greaban cuprinsa intre 1,4 si 1,6 m. Sunt foarte inteligenti si foarte puternici. Culorile blanii sunt in principiu in combinatie de 2 culori: maroniu inchis, deschis, palomino, gri, rosiatic.
cal1

American Quarter Horse

Sunt o rasa foarte rapida pe distante mici. Este cea mai populara rasa din lume, mai ales in cursele de cai. Sunt deosebit de puternici si de rezistenti. Comunica foarte usor cu calaretul si sunt foarte inteligenti. Este una dintre
cele mai puternice rase de cai.

Au o inaltime la greaban intre 1,4 si 1,6 m. Au fost incrucisati cu Pursange Englez, de unde au preluat viteza.
Pot fi de culoare maronie, deschis, inchis, bej cu coama si coada negre, albi sau palomino (bej cu coama si coada albe).

Sunt utilizati la calarie, in special la curse, de asemenea si la sporturile western, precum barrel racing, fiind cea mai populara rasa de barrel racing.

Este o rasa care s-a dezvoltat initial cel mai mult in Texas.

American Saddlebred

Cunoscut si sub denumirea de Kentucky Saddler.

Este una dintre cele mai gratioase rase de cai.

Au o inaltime la greaban cuprinsa intre 1,5 si 1,6 m.

Pasul este foarte lin si elegant. Au fost incrucisati cu caii Canadieni si Spanioli de unde au imprumutat trasaturile care le da eleganta.

Urechile sunta scutite, gatul este nici prea lung nici prea scurt si este usor arcuit.

Coada este prinsa sus.

Sunt foarte inteligenti si blanzi si prietenosi.

Culorile predominante sunt negru, alb, palomino, maroniu, rosiatic si patat.

Sunt folositi la tractiunea saretelor si la spectacole de calarie. Au o alura specifica.

cal2JPG

cal4

American Warmblood

Sunt o rasa utilizata in principal la dresaj si la sarituri.

Au o inaltime la greaban intre 1,5 si 1,7 m. Au o varietate mare de culori, insa cea mai des intalnita este maroniu.

Sunt foarte usor de educat. Sunt foarte atletici si sunt mai degraba considerati o categorie de cai, Warmblood, decat o rasa.

cal5

Andaluz

Andaluzii au influientat aproape toate rasele de cai existente in prezent.

Tara de origine este Spania.

Capul este de dimensiune mare, pieptul este mare, spatele este scurt si bine dezvoltat.

Crupa este rotunda, iar picioarele din spate sunt bine dezvoltate. Au o alura aparte, trapul este rotund si confortabil.

Au o inaltime la greaban intre 1,5 si 1,6 m. Sunt foarte docili, inteligenti si sensibili. Aveti multa rabdare si respectati-l si o sa fie o placere sa il antrenati.

In principiu pot fi de toate culorile, insa predominant este albul si maroniul. Cele mai rare culori sunt crem, si bej cu coama si coada negre.

Sunt folositi la obstacole, dresaj precum si la sareta. Este o rasa destul de rara, cu doar 20,000 de exemplare inregistrate in prezent.

cal7

cal8

Anglo-Arab

Anglo-Arab este o rasa rezultata din incrucisarea cailor Pursange Englez cu caii Arabi.

Sunt foarte rapizi, caracteristica imprumutata de la Pursange Englez si foarte rezistenti, caracteristica imprumutata de la caii Arabi. Pentru a fi considerati din aceasta rasa, un manz nu trebuie sa aiba mai mult de 75% si mai putin de 25% sange arab.

Au o inaltime la greaban intre 1,5 si 1,6 m. Au o osatura foarte puternica, piept bine dezvoltat si gat lung. Umerii sunt oblici si puternici. Picioarele sunt lungi, puternice si mersul este sprinten.

Desi sunt foarte energici sunt usor de antrenat.

Sunt utilizati la calarie, obstacole, anduranta si dresaj.

cal10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *